Sverige ligger i botten när det kommer till kvinnligt företagande. Endast 27 procent av företagen drivs av kvinnor. Fyra av tio svenska kvinnor är dock positivt inställda till att driva eget, enligt en undersökning från STRATO. I denna blogg går vi igenom undersökningen och vad de tillfrågade ser för hinder.
Vi på STRATO är intresserade av företagande och undersöker samt analyserar regelbundet dess utveckling, förutsättningarna för att driva eget och svenskarnas inställning till det.
I Sverige drivs i snitt lite drygt ett av fyra företag av kvinnor. Detta innebär att Sverige i ett europeiskt perspektiv ligger dåligt till när det kommer till kvinnligt företagande. Endast Slovakien, Irland, Malta och Rumänien placerar sig lägre i listan av EU-länder.
Det handlar dock inte om ett ointresse för företagande från kvinnors sida.
När vi på STRATO tillsammans med Sifo förra året undersökte svenskarnas inställning till att starta och driva eget företag framkom att många kvinnor i någon mån är positivt inställda till att starta eget.
Så ser kvinnor på egenföretagande
Totalt uppgav 51 procent att de var positivt inställda till att starta och driva eget företag. Närmare en av fem (18 procent) uppgav att det är något de kan tänka sig att göra någon gång i livet, medan 3 procent drömmer om att starta sitt eget företag. Att man kan tänka sig att ha ett eget företag som syns och finns på nätet uppgavs av 5 procent, medan lika många kan se sig själva sälja produkter på nätet och bedriva egen e-handel. 9 procent har redan har ett eget företag.
Har du produkter du vill börja sälja online? Läs våra fem tips för hur du startar och lyckas med din egen webbshop.
Sju procent uppger att de har tänkt på att starta eget, men ännu inte tagit steget. Bland dessa respondenter uppger de flesta att de inte har tagit steget för att de ännu inte har funnit den rätta affärsidén. Näst vanligast är att man trivs med sitt nuvarande jobb (35 procent), medan 22 procent avstår för att de tycker att det känns för osäkert. Lite drygt en femtedel, 21 procent, avstår för att det verkar vara för mycket arbete.
Hur ser möjligheterna att starta, driva och få ut sitt eget företag online ut i Sverige? För att få en tydlig nulägesbild över det analyserar vi på STRATO regelbundet statistik från Bolagsverket. Läs vår senaste analys här.
Det är tydligt att många värderar trygghet i arbetslivet, något som är extra förståeligt i ekonomiskt utmanande tider. Undersökningen visar dock tydligt att många har drömmar som de avstår från, bland annat med anledning av osäkerhet och oro för hög arbetsbelastning. Att omvandla sina drömmar till verklighet behöver dock inte innebära avkall på trygghet. Har du ett hjärteprojekt kan du börja smått under din fritid för att ge det ett ansikte utåt på nätet, för att senare växla upp.
En av tio vet inte hur man kommer igång
Att det på olika vis känns svårt eller utmanande att ha ett eget företag tycks vara ett hinder för många av de som är positivt inställda till att starta eget men ännu inte gjort det. Respondenterna uppger att de inte vet hur eller var de ska börja (15 procent), att det verkar för komplicerat att komma igång (13 procent), att de saknar kunskap för att skapa en hemsida, webbshop eller mejl (9 procent) och att de inte vet vilka verktyg de ska använda för att få igång verksamheten på nätet (5 procent).
Att skapa en egen hemsida behöver inte vara svårt, trots få förkunskaper. Vi på STRATO hjälper dig att starta en attraktiv företagswebbplats, exempelvis med STRATO Sitebuilder eller STRATOs webbshop. Gemensamt för båda är att de är billiga och nybörjarvänliga.
För att kunna kommentera måste du först godkänna våra dataskyddsbestämmelser och cookies. Annars kan vi av dataskyddsskäl inte registrera några av dina personuppgifter.
För att göra det klickar du på den blåa knappen ”Godkänn” längst ner i webbläsarfönstret. Efter att ha laddat om sidan kan du skriva din kommentar.