Att skriva mejl kan tyckas enkelt men en undersökning som vi har gjort tillsammans med Sifo visar att en majoritet svenskar både stör sig på de mejl de tar emot och kämpar med att författa egna. I den här bloggen går vi igenom sakerna du bör tänka på för att undvika att skapa irritation och istället bli ett mejlproffs.
När semestern lider mot sitt slut är man förhoppningsvis utvilad och har haft möjlighet att koppla bort jobbet. Har man lyckats med detta finns en risk att man glömt bort hur man utför även enklare arbetsuppgifter, som till exempel att författa mejl. Trots att skriva mejl får anses vara en rätt lätt sak att göra, visar en undersökning vi har gjort med Sifo att få svenskar faktiskt bemästrar konsten att skriva bra mejl.
De flesta människor kommunicerar på något vis dagligen men det betyder inte automatiskt att det är lätt att kommunicera i skrift. Även om det kan vara svårt att formulera sig korrekt i mejl så är det ett verktyg många av oss behöver förhålla oss till, både i arbetet och privat.
Totalt uppgav 9 av 10 att de stör sig på något i de mejl de tar emot. 7 av 10 uppger även att de själva har svårt att finna rätt formuleringar när de skriver mejl.
Med över 30 år på nacken är mejlen fortsatt det viktigaste kommunikationsverktyget på jobbet, enligt två av tre svenskar. Dessutom kan de ersätta var femte möte. Läs mer om vår undersökning av svenskarnas attityd till kommunikationsverktyg på jobbet här.
Baserat på den riksrepresentativa panelens svar har STRATO tagit fram en guide med tips på hur du bäst formulerar och hanterar dina mejl.
- Avsätt tid under arbetsdagen
Om du har ett arbete där du tar emot och skickar en del mejl, bör du avsätta tid dagligen för att läsa igenom och besvara mejl. Sena svar på mejl irriterar 44 procent av svenskarna. Med STRATO E-post kan du synkronisera din mejl till alla dina enheter för att säkerställa att ingen behöver vänta för länge på ditt svar, oavsett om du är på kontoret eller på språng. - Använd rätt hälsnings- och avslutningsfras
Tilltalet i mejl är viktigt för många. Svenska mejlmottagare stör sig på såväl för kamratligt och informellt tilltal (21 procent) som för formellt tilltal (19 procent). Detta kan tyckas något förvirrande och motsägelsefullt, men det finns en inledningsfras som alltid är ett säkert kort. Den formella “Hej Anders!” eller “Hej Anders,” är den hälsningsfrasen som uppskattas i störst utsträckning av svenskarna, oavsett om de blir kontaktade privat eller i arbetet. När det kommer till avslutningsfras föredrar en majoritet en mycket formell avslutningsfras som “Med vänliga hälsningar” eller “Vänliga hälsningar”, oavsett avsändare. Undvik förkortningar i professionella sammanhang. Mejlar du en vän eller en kollega är dock ”Mvh”, tillsammans med “Allt gott” och “Trevlig helg”, de mest uppskattade avslutningsfraserna. - Kort och koncist
Håll dig till saken – mejl med för mycket text irriterar 34 procent av svenskarna. Tänk även på att vara tydlig redan i ämnesraden med vad ditt mejl gäller. Otydliga ämnesrader stör 28 procent av respondenterna. - Skippa versalerna
Precis som i samtal vid fysiska möten finns det ingen anledning att skrika på dina kollegor. 4 av 10 svenskar blir irriterade av mejl som är skrivna i versaler. - Läs alltid igenom innan du skickar
Säkerställ att ditt mejl är rättstavat och inte innehåller grammatiska fel innan du skickar det. Stavfel och bristande grammatik är nämligen det som irriterar allra flest (59 procent). Använd gärna stavningskontrollen i din mejlklient om din leverantör erbjuder det. När du läser igenom det kan du dessutom stämma av att du har följt de föregående tipsen.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21–26 april 2023.
Totalt intervjuades 1337 personer i åldern 18–65 år, varav 1034 personer inom sysselsättningen. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.
För att kunna kommentera måste du först godkänna våra dataskyddsbestämmelser och cookies. Annars kan vi av dataskyddsskäl inte registrera några av dina personuppgifter.
För att göra det klickar du på den blåa knappen ”Godkänn” längst ner i webbläsarfönstret. Efter att ha laddat om sidan kan du skriva din kommentar.