Cyberattacker blir allt vanligare, och den senaste tiden har såväl svenska företag som myndigheter drabbats. Men även mindre företag och webbplatser kan vara hackarnas måltavlor. I den här bloggen går vi igenom fem tips för hur även den med begränsade resurser kan skydda sin webbplats mot cyberattacker.
Antalet cyberattacker har ökat de senaste åren. Bara de senaste månaderna har det kommit flera rapporter om hur stora svenska företag, myndigheter och kommuner utsatts. Det är dock viktigt att ha i åtanke att även mindre aktörer, som småföretagare eller innehavare till mindre webbplatser, riskerar att drabbas. WordPress, som är världens mest använda blogg- och innehållshanteringssystem, är nämligen ett av hackarnas favoritmål.
En cyberattack riskerar att innebära stora kostnader och skador. Exempelvis kan det skada förtroendet från kunder, orsaka att din webbplats ligger nere en längre stund och därmed hindra köp eller åtkomst till viktig information. Det är därför av yttersta vikt att din webbplats är så säker som möjligt. Men hur kan man som egenföretagare eller ägare av en mindre webbplats skydda sig, när till och med resursstarka aktörer drabbas på löpande band?
Nedan delar vi med oss av fem enkla tips som inte kräver stora resurser i form av it-kompetens eller pengar, men som gör din webbplats säker.
Var alltid uppdaterad
Att inte ha den senaste tillgängliga programvaran installerad är att utsätta sin webbplats för onödiga risker. Säkerställ att din WordPress-installation, teman och alla installerade plugins är uppdaterade samt se till att uppdatera din webbplats till den senaste versionen. WordPress släpper regelbundet uppdateringar med säkerhetsfixar och andra förbättringar. Detta är det enda sättet att säkerställa att du är skyddad mot kända säkerhetsbrister.
Bedragare kan skada ditt varumärke även utan tillgång till din faktiska domän. Läs om hur du kan skydda dig mot domänbedrägerier här.
Skydda dina besökares uppgifter
En säker hemsida är minst lika viktig för besökare och kunder som för ett företag. En osäker HTTP-anslutning riskerar ofta att skrämma bort webbplatsbesökare, då risken finns att besökarens data inte är säker. Om data skickas via din webbplats bör den därför vara krypterad via SSL. För att byta till en säker HTTPS-anslutning för din webbplats behöver du ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer) som krypterar dataöverföringen och bekräftar din identitet som domänägare. Här har vi sammanställt en guide för hur du enkelt kan säkra webbplatser på din server med ett kostnadsfritt SSL-certifikat.
Använder du hemsidan i affärssyfte? För sådana ändamål rekommenderar vi att du väljer ett betalt, indentitetsvaliderat SSL-certifikat. STRATO har olika lösningar för detta.
Skaffa ett domänlås
Ett domänlås är en säkerhetsfunktion som används för att skydda mot att obehöriga genomför ändringar på domänen. Detta genom att frysa viktiga administrativa funktioner och förhindra åtkomst från tredje part. För att en ändring ska kunna genomföras krävs ett uttryckligt godkännande från den som äger domänen, vilket förhindrar bland annat domänkapningar.
Skydda dina domäner med STRATO Domain Guard. Du hittar Domain Guard i din kundinloggning eller som ett tillägg när du beställer en ny domän. Mer information finns här.
Var restriktiv med användarrättigheter
Standardinstallationen av WordPress har fem användargrupper med rättigheter; prenumeranter, anställda, författare, redaktörer och administratörer.
Om flera personer har tillgång till och hanterar webbplatsen bör personer endast ges de användarrättigheter som krävs för att utföra sina uppgifter. Administratörsrättigheter bör begränsas till personer som ansvarar för de tekniska delarna av installationen.
Använd säkerhetsplugin
En säkerhetsplugin lägger till ett extra lager av skydd på webbplatsen. Installerar du en säkerhetsplugin är det viktigt att välja en välkänd sådan som kommer från den officiella katalogen. Dessa plugin-program tillhandahåller till exempel funktioner som skanning av skadlig programvara, brandväggar eller brute force-skydd. De kan också vara lätta plugins som Limit Login Attempts Reloaded, som övervakar och begränsar inloggningsförsök. Men det finns också omfattande säkerhetslösningar, som Wordfence.
Genom att tillämpa ovanstående åtgärder minskar du risken för att din webbplats kapas. Kom ihåg att säkerheten på din WordPress-sajt är viktig, inte bara för ditt eget skydd, utan också för att skydda besökare och ditt företags rykte.
För att kunna kommentera måste du först godkänna våra dataskyddsbestämmelser och cookies. Annars kan vi av dataskyddsskäl inte registrera några av dina personuppgifter.
För att göra det klickar du på den blåa knappen ”Godkänn” längst ner i webbläsarfönstret. Efter att ha laddat om sidan kan du skriva din kommentar.