Sälja domännamn – så här gör du
- Värdera och sälj domännamn på nätet
- Lär dig att överföra ägandet av en domän
- Hur du hittar köpare för din domän snabbt
Hur säljer man ett domännamn?
Har du någonsin tänkt att det där gamla domännamnet du inte använder kanske skulle kunna vara värt något? Eller har du kanske registrerat en domän en gång i tiden bara för att det lät coolt – och nu undrar om någon annan kan ha mer nytta av det än du? Att sälja ett domännamn kan faktiskt bli en riktigt lönsam affär!
Det finns många anledningar till varför det skulle vara ett bra alternativ att sälja din domän. Företag och entreprenörer letar ofta efter rätt domän för att stärka sitt varumärke, och de är ofta redo att betala för det. Toys.com, clothes.com eller hotels.com är exempel på domännamn som sålts för mycket stora belopp. Ett annat är carinsurance.com, som såldes för hela 49,7 miljoner dollar! Och även om sådana priser förstås är mycket ovanliga finns det en marknad för bra domännamn. Med rätt strategi kan du göra din domän till en eftertraktad vara för rätt köpare. Läs vidare så går vi igenom allt du behöver tänka på om du ska sälja din domän.
Så här värderar du ditt domännamn
Ett domännamns värde beror på flera faktorer. Till exempel har namn som är korta, slagkraftiga och enkla att komma ihåg i regel ett större värde än de som beskriver en produkt eller tjänst. De som startar ett företag och upptäcker att deras namn redan är upptaget är i regel villiga att betala bra för att köpa domänen i fråga. Samma sak gäller för produkter och tjänster. Apple betalade ett annat företag väldigt bra för iCloud.com, till exempel. Domännamnets värde avgörs bland annat av:
- Efterfrågan på marknaden - I priset avgörs i första hand av marknadens intresse. Här är auktioner som eBay och Tradera bra verktyg. Innan du prissätter din domän kan du klicka in på Sedo.com som listar tidigare försäljningar och jämföra med ditt domännamn.
- Längd och enkelhet - Korta domännamn som är lätta att komma ihåg är mycket eftertraktade. Exempelvis namn som "toys.com" eller "hotels.com" har sålts för höga summor.
- SEO-värde - Innehåller din domän populära sökord? Ett domännamn som matchar ofta sökta termer kan ge köparen en fördel i sökmotorer, vilket ökar dess värde.
- Historik - Om din domän har funnits i flera år, och särskilt om den tidigare har använts för en framgångsrik webbplats, kan detta öka dess trovärdighet och pris.
Har du idéer om vilka namn som borde vara värda en del?
Man behöver inte alltid ha ägt ett domännamn under en tid för att sälja. Om du någonsin tänkt ”varför har ingen registrerat det här namnet?” är det ju enkelt att gå in och göra det själv – och sedan marknadsföra namnet mot marknaden. Använd gärna STRATOs domänsökning för att kolla om domänen fortfarande är ledig! Börja också med att undersöka trender inom sökord och håll dig uppdaterad om branschnyheter.
Hitta köpare för din domän
För att maximera chanserna att hitta rätt köpare för ditt domännamn är det bra att använda flera olika metoder och nå ut brett. Här är några alternativ:
- Sociala medier - Publicera inlägg om att din domän är till salu på plattformar som LinkedIn, Twitter och Facebook.
- Auktioner - Använd auktionssajter som Tradera, eBay eller domänspecifika plattformar som Flippa för att nå fler intresserade.
- Annonsera - Skriv ut på sajten vars namn är till salu. Lägg upp annonser på Blocket och tidigare nämnda auktionssajter som eBay och Tradera.
- Direktkontakt - Sök efter företag som kan ha nytta av din domän och kontakta dem direkt. Detta är särskilt effektivt om domänen matchar deras verksamhet.
- Marknadsplatser - Lägg upp din domän på specialiserade sajter som Sedo, Filippa eller Afternic. Dessa plattformar är välkända inom branschen och används av seriösa köpare.
Tänk på detta innan du säljer
Att försöka tjäna pengar på att registrera välkända varumärken under mer obskyra toppdomäner är inte bara etiskt klart tveksamt, det är olagligt och det är osannolikt att du kommer kunna tjäna pengar för dem. Snarare förlora namnet utan någon betalning alls. Samma sak gäller att lägga till ett specialtecken eller ord till kända varumärken. Båda två är exempel på varumärkesintrång. Tänk därför på detta innan du registrerar en domän i syfte att sälja det:
- Respektera varumärken - Registrera inte namn som är för lika kända varumärken. Detta kan leda till juridiska problem och varumärkesintrång.
- Var tydlig i din kommunikation - När du annonserar din domän, inkludera all relevant information som namn, pris och vilka sökord som kan vara relevanta.
- Säkerställ en trygg betalning - Använd säkra betalningslösningar som Escrow för att skydda både dig och köparen under transaktionen.
Vad händer sen när du sålt din domän då? Då behöver du överföra domänen! Läs mer om hur det går till att flytta domän här!
Lycka till med din försäljning!
Priser exkl. moms.